Bakgrund

Internet i sig är inte något nytt och de flesta av oss använder nätet dagligen för olika saker, antingen jobb, nöje eller för att handla. 

Men, det finns en mörk baksida och att många människor har råkat illa ut och tyvärr är det ofta kvinnor som drabbas allra hårdast. 

 

Cyberstalking som problem

Alexis Moore som själv drabbats av övergrepp har skrivit den viktiga boken Surviving a cyberstalker – How to prevent and survive cyberabuse and stalking

Hon lyfter fram att cyberstalking är teknologiskt baserade attacker mot en person som valts ut för en eller flera attacker. Ofta handlar det om ilska, hämnd eller kontroll. 

Cyberstalking kan se ut på många olika sätt, nämligen innehålla både trakasserier och förnedring av offret.

Det är inte ovanligt att det kan handla om allt ifrån att tömma offrets bankkonto, eller på andra sätt skada offrets ekonomiska trovärdighet genom att förstöra personens kreditvärdighet.

Det är också vanligt att familjemedlemmar trakasseras, precis som vänner och arbetsgivare. Allt med slutmålet att isolera offret genom att försöka skrämmas på olika sätt. 

Syftet hos en stalker är nästan alltid att skada offret och att det görs med hjälp av teknologi och att det sker anonymt och på ett sätt som inte går att spåra (Moore.2017:9).