BAKGRUND

Det har talats en del om att användare upplever sig vara spårade även utanför Facebook och tillhörande appar. Därför kommer nu en förändring från Facebook. 

 

Nytt verktyg mot spårning börjar rullas ut

 

Idag har jag fått reda på att Facebook nu börjat rulla ut ett nytt verktyg som ska förhindra / begränsa möjligheterna att spåra användarna utanför Facebook och tillhörande appar, nämligen Whatsapp, Messenger och Instagram. 

Det som tidigare gick under benämningen ”Clear history” har nu fått namnet ”off-facebook activity”. 

Det här innebär att du kommer att få en möjlighet att se vilken spårning som finns utanför Facebook och deras tjänster.

Där kan du gå in och stänga av spårningen.

Som vanligt när de rullar ut nya verktyg som börjar de i mindre marknader först. Den här gången börjar de med att det här verktygen rullas ut i Sydkorea, Irland och Spanien under tisdagen. 

Facebook har inte meddelat något exakt datum när det här lanseras på övriga marknader, utan talar bara om ”inom de närmaste månaderna”.

Dock ska du veta att det här inte påverkar antalet annonser som du kommer att se på Facebook. De påverkar heller inte hur ditt agerande på plattformen används för att visa annonser för dig. 

När du stänger av spårningen, så kopplar de bort det här från din profil. På så sätt så kommer inte företag att kunna se att du klickat på eventuella annonser.