Bakgrund

Kärnvapenavtalet med Iran, eller som det heter på Engelska, Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) k9m på plats när Barack Obama var Amerikansk president.

Varför tog då USA det här steget? Det handlar om att de trodde på att ett sådant här avtal skulle öppna dörrarna för bättre relationer mellan USA och Iran, som därmed också skulle öppna fler dörrar till handel och att de regionala konflikterna i Mellanöstern skulle komma att lösas. 

En annan tanke bakom kärnvapenavtalet var att det skulle begränsa Irans möjligheter att i hemlighet utveckla och anrika uran för kärnvapen och samtidigt begränsa möjligheterna vad gäller en kapprustning i Mellanöstern. 

 

Vad säger avtalet egentligen?

Vad som har framkommit i efterhand är att själva avtalet bara binder Iran i 15 år och att det ska ske internationella inspektioner. Iran får bland annat inte ha eller utveckla missiler som kan bära olika typer av kärnvapen. 

 

Vilka länder stödjer det här avtalet med Iran?

Som det ser ut i dagsläget så är det i första hand Ryssland, Kina och Europa som står bakom ett sådant här avtal med Iran angående kärnvapen. Dock så framgår det att varken Ryssland, Kina eller Europa har godkänt ett tuffare språkbruk från USA vad gäller förbud mot alla typer av missiltester. Avtalet förbjuder bara den typen av missiler som kan bära kärnvapen (Gardner.2018:211-213).