Bakgrund

Dagligen möts vi av mängder av information och nyheter där det ofta handlar om extremism, våld och elände. 

Ofta är det dessutom som så att det talas om islam och extremism. 

Det man ska tänka på är att inte bunta ihop alla muslimer, därför att det finns många olika inriktningar. Vi vet till exempel att det finns två huvudinriktningar, nämligen Sunnimuslimer och Shiamuslimer. 

Alla inom de här huvudinriktningarna är inte extremister. Det finns helt vanliga människor bland muslimerna, så peka inte finger mot alla. 

 

Islamistisk extremism

Inom den islamistiska extremismen finns det idag två huvudaktörer som utgör det största säkerhetspolitiska hotet och det handlar om Islamiska staten respektive Al Qaida. 

 

Islamiska staten

Farah Pandith, har skrivit den nya boken How We Win – How cutting-edge entrepreneurs, political visionaries, enlightened business leaders, and social media mavens can defeat the extremist threat

I denna bok så visar han på att Islamiska staten kom att växa fram som en följd av USA:s intervention i Irak år 2003. I början så var banden mellan IS och Al Qaida rätt så starka, men sedan kom det att ta slut. Mycket på grund av att ledaren för Islamiska Staten (IS) kom att använda sig av mycket brutala metoder för mot otrogna sunnimuslimer i  Irak. 

Det här medförde att IS respektive Al Qaida kom att tävla om vem som skulle bli den dominerande globala terroristorganisationen. 

IS kom bland annat att använda sig av handel med fossila bränslen på den svarta marknaden, affärer med pengar som stulits från olika banker, illegal handel med antikviteter, men även beskyddarverksamhet, hård skatteindrivning och kidnappningar av västerlänningar med krav på lösensumma. 

Islamiska staten letar inte sina fiender långt bort, utan prioriterar så kallade nära fiender, däribland Yazidier, Shiamuslimer i Irak, men även Hizbollah i Libanon. 

Islamiska staten har gjort sig kända för sina våldsamma metoder till exempel att korsfästa människor, våldtäckter, halshuggningar och att de påtvingar människor att underkasta sig deras sätt att leva. 

 

Al Qaida

Organisationen Al Qaida som kom att bli kända först i samband med attackerna mot USA den 11 september 2001, var tidigare den mest fruktade organisationen. De har med åren kommit att spridas till bland annat Indien, Tunisien, Kaukasus, Libyen, Pakistan, Filippinerna, Saudiarabien, Sinaihalvön och Yemen. 

Det som skiljer Al Qaida från Islamiska staten är att de fokuserar på en fiende långt bort, nämligen USA. 

Al Qaida säga inte stå för riktigt samma hårda metoder som Islamiska staten, utan använder sig istället av  olika former av övertalning som riktar sig till olika lokala muslimer. 

När världen har kommit att fokusera så mycket på Islamiska staten, så har Al Qaida i det tysta påbörjat sin återuppbyggnad (Pandith.2019:37-40).