Det här behöver användarna känna till!

I slutet av juli 2018 så meddelade Facebook att de valt att ta bort 32 falska sidor och profiler, som tillämpade samma  taktik som en del ryssar använde sig av för att försöka påverka utgången av presidentvalet i USA år 2016. 

De tog bort de här sidorna och profilerna efter att de upptäckt att de arbetat koordinerat på både Facebook och Instagram. Dessutom visade sig att hela 290.000 Facebookanvändare hade interagerat med de här sidorna. 

Dessutom har det visat sig att de här sidorna och profilerna haft band till ryska Russian Internet Research Agency. 

I Augusti tog Apple, Facebook och Youtube, det gemensamma steget att de valde att plocka bort innehåll och sidor med kopplingar till Alex Jones och Infowars, som anklagats för att ha brutit mot regler om hatiskt innehåll. 

Det stannade inte här utan lite längre fram i augusti så rapporterade New York Times att Facebook valt att radera 652 falska konton och sidor med kopplingar till Iran. Även de här kontona och sidorna agerade koordinerat för att på olika sätt försöka påverka amerikansk politik. 

Enligt CNN så hade den kampanj som bedrevs av de iranska kontona och sidorna, hela 254 Facebooksidor och 115 Instagramkonton, som tillsammans hade mer än 1 miljon följare (McNamee.2019:228-229).