2019-01-23

Kina och Taiwankonflikten

President Donald Trump hade inte hunnit sitta så länge som president i USA, innan han accepterade ett telefonsamtal från ledaren på Taiwan.

Det här retade upp Beijing, som inte erkänner Taiwan, eftersom de anser att det är en utbrytarprovins som måste återföras till fastlandet om det så behövs vapenmakt / våld för att genomföra detta.

Som en direkt respons så valde Kina att då skicka ut ett av sina hangarfartyg tillsammans med ett antal andra fartyg som skydd och då passerade de bland annat nära Japan, men även mycket nära Taiwan´s air defense identification zone i Bashikanalen mellan Taiwan och Filippinerna. Det upplevde Taiwan som hotfullt och skickade därför upp ett antal F-16 jaktplan.

Förutom detta så har Kina, sedan Trump blev president tagit ett par steg till framåt genom att installera luftförsvar och missilskydd på ett antal konstgjorda öar, som de låtit bygga i Sydkinesiska Havet.

Samtidigt markerade Kinas president att han inte kommer att samtala med President Trump, innan Trump erkänner att det är ”ett Kina” som gäller.

Sedan dröjde det inte så länge innan President Trump och utrikesminister Rex Tillerson började mjuka upp sina uttalanden om Kina (Gardner.2018:170-172).