2019-02-04

 

Google Plus stängs ner!

Google Plus som är en av flera sociala kanaler har haft stora problem och inte blivit den succé som Google hoppats på. 

Så, nu är det klart att Google Plus kommer att stängas ner den 2 april 2019. 

Det här rapporterar bland annat tidningen The Guardian.

Det går fram till dess att spara ner allt material på sin profil som en zip-fil, för er som vill se till att ha kontroll över den information som ni lagt upp på Google Plus.

 

 

2019-02-01

USA lämnar kärnvapenavtalet med Ryssland!

 

Enligt ABC News, som rapporterar från Washington, så är det nu klart att USA lämnar kärnvapenavtalet med Ryssland, som varit i kraft sedan kalla kriget.

Det här avtalet har styrt kontrollen över och begränsningarna av antalet kärnvapen som USA och Ryssland får ha. 

Vad vi nu har fått veta så kommer USA att börja lämna avtalet nu på lördag. 

En av orsakerna till att USA nu väljer att lämna avtalet är att Ryssland under så lång tid fått bryta mot avtalet utan att det medfört några konsekvenser och att Ryssland i hemlighet utvecklat testat förbjudna missilsystem. 

Det nuvarande INF-avtalet skrevs under år 1987 och det för att reglera och kontrollera mängden kärnvapen. 

Enligt ABC News så har President Trump redan uttalat sig om att USA lämnar avtalet på lördag och därmed inte är bundna vid begränsningen av, men även att testa nya missiler, som hittills omfattats av avtalet. 

De nämner också NATO i det här sammanhanget och att dett uttalande kommit från NATO om att i fall Moskva misslyckas med att förstöra alla sina missilsystem som Washington anser bryter mot avtalet, så ska Ryssland anses som ensamt ansvariga för att avtalet nu upphör. 

 

 

2019-01-26

Messengerfunktionen för

WhatsApp, Instagram och

Messenger kommer att integreras!

Facebook har beslutat sig för att integrera WhatsApp, Instagram och Messenger. Det som kommer att integreras är själva funktionen för messenger. Syftet är att göra det enklare för meddelanden att röra sig mellan dessa tjänster. 

Facebook har låtit berätta det här för journalister på BBC. De beskriver det hela som starten på en lång process. De har nyligen känt sig tvingade att också berätta det här för New York Times. 

Hittills så har de här tjänsterna inte haft någon gemensam grund. Så, tanken är att när de har kopplats samman så ska det bli möjligt för användare på Facebook att kommunicera direkt med en person som bara finns på WhatsApp. 

Källa: bbc.com 

2019-01-26

Analysverktyg för sociala medier har

inte hängt med i utvecklingen och

kan leda till att analysen blir helt fel!

Enligt en nypublicerad artikel om analysverktyg som används för olika sociala plattformar, så har de här verktygen inte hängt med i utvecklingen. 

Det som påpekas i artikeln är att många av de verktyg som plattformarna själva tillhandahåller baserar sig på hur det var tidigare, nämligen textbaserat. 

Nu när mycket istället är baserat på det visuella så leder därför slutsatserna som dras baserat på de existerande verktygen till felaktigheter. 

Ett exempel på det här som nämns i artikeln är Twitter´s frontpage trends, som fortfarande baseras på text istället för visuella analyser. Vad som händer är att en trendande bild visas bara baserat på en specifik hashtag som används för att beskriva den, istället för att använda sig av en mängd hashtags som fångar in olika tolkningar, kontexter och språk som har använts för att sprida bilden. 

 

Källa: forbes.com 

 

2019-01-26

Youtube algoritm förändras

Igår så meddelade Youtube att de nu kommer att förändra den algoritm som styr hur det fungerar med rekommendationer av videos. 

Detta då det har varit problem med olika former av ”recommendation conspiracies” och olika former av falsk information. 

Då flera röster höjts för att göra något åt det är växande problemet, så väljer nu Youtube att agera. 

I ett blogginlägg som publicerats så meddelas det att Youtube kommer att ta sig en närmare titt på hur de ska kunna förhindra spridningen av innehåll som ligger mycket nära men inte går över gränsen, vad gäller att bryta mot plattformens villkor. 

Att det här nu kommer upp beror på att Youtube har kritiserats för att ha försökt styra användare som tittar på äkta / sakliga nyheter så att de styrs in till olika former av konspirationer och falskt innehåll. 

Att de nu efter sex månader väljer att förändra algoritmen för rekommendationer av videos, är en stor förändring. 

Problemet nu i början är att det bara kommer att omfatta mindre än 1 procent av innehållet på Youtube och bara engelskspråkiga videos. Så mycket av det oönskade riskerar fortfarande att sippra igenom. 

 

Källa: Washingtonpost.com

 

2019-01-25

Youtube impersonation scams!

Youtube jobbar nu för högtryck för att få stopp på så kallade impersonation scams. Detta då ett flertal kända skapare har drabbats av den här typen av scams den senaste tiden.

Vad som inträffade var att de här skaparna drabbades av ett antal falska meddelanden i sin inbox för prenumeranter.

Det som var väldigt avvikande den här gången var att meddelandena såg ut exakt likadant och där uppmanades användare att klicka på en länk för att få ett pris och det helt utan kostnad. 

Youtube ger inte så mycket mer information om vad de nu gör rent konkret för att förhindra att det här upprepas. 

 

Källa: theverge.com

 

2019-01-25

Ensamhet och sociala medier!

En ny studie från the University of Pittsburgh and West Virginia, som precis har publicerats visar på en stark koppling mellan ensamhet och personers negativa erfarenheter av sociala medier. 

Vad deras resultat pekar på är att negativa erfarenheter i sociala medier hänger ihop med känslan av social isolering och ensamhet. 

Studien har genomförts genom intervjuer med så kallade undergraduate students.

När de negativa erfarenheterna av sociala medier ökade med 10%, så ökade också känslan av ensamhet med 13%.

Källa: Forbes.com 

 

2019-01-25

Facebook har infört nya regler!

Facebook skärper nu reglerna för grupper och sidor. Den här förändringen kommer därför att det har varit stora problem med både grupper och sidor som sprider desinformation och propaganda. 

Så, för att försöka lösa det här problemet så har Facebook nu  låtit meddela att de uppdaterat sin policy vad gäller grupper och sidor.

Från och med den här veckan så kommer de som är Administratörer för sidor att se en ny ”tab” som förklarar varför Facebook tar bort en viss typ av innehåll och de visar också när inlägg mått sin spridning / synlighet strypt, som ett resultat av att det har flaggats av så kallade fact-checkers. 

Dessutom så har Facebook nu bestämt sig för att göra det svårare för personer som har fått sidor borttagna därför att de här sidorna brutit mot community standards att kunna använda sig av duplicerade sidor för att där publicera samma dåliga / skadliga innehåll. 

 

Källa: foxnews.com 

2019-01-24

Nya trender inom e-commerce 2019

e-commerce, eller e-handel som vi säger i Sverige växer så det knakar, vilket märks bland annat inom posthanteringen i Sverige. 

Nu kommer dessutom nya trender inom e-commerce, som vi alla behöver ha koll på under 2019. 

De fyra senaste nya trenderna är:

1. Allt fler småföretag börjar nu använda sig av big data.

2. Kundservice av högsta klass blir allt viktigare bland företag som använder sig av e-commerce.

3. Förbättringar inom Artificiell Intelligens (AI), bland annat i form av chatbots, men även avancerade dataanalyser och hantering av varor / varulager.

4. Att göra det mer personligt blir allt viktigare. Ett exempel på det här är den framgång som Amazon haft tack vare sina avancerade produktrekommendationer, som i sin tur baseras på rätt så avancerade algoritmer. 

 

Källa: entrepreneur.com 

2019-01-23

Ford lanserar el och hybrid pickup

För en kort stund sedan så fick jag information om en stor nyhet från Ford Motor Company. 

Det handlar om att de nu kommer att lansera en el och en hybrid version av sin mycket populära pickup Ford F150. 

Källa: Stuff.co.nz