Turkiet är NATO-medlem!

Turkiet är som sagt var medlem av NATO, men på senare år så har läget mellan USA och Turkiet kommit att bli rätt så ansträngt. 

 

Vad är problemet?

Problemet är att under President Erdogan så har Turkiet fått för sig att Washington låg bakom det misslyckade kuppförsöket mot Erdogan under sommaren 2016. 

Ett annat problem i det här sammanhanget är att Erdogan har gått mycket hårt fram och har bland annat avskedat 150.000 civilanställda, lärare, åklagare, domare, journalister, men även arméofficerare och poliser. Dessutom har åtminstone 52.000 personer skickats i fängelse. Läget försämrades ytterligare under april 2017, när Edrogan lyckades med att förändra konstitutionen och gör att presidenten får ännu mera makt. 

 

Kurdfrågan

Turkiet under President Erdogan har också  kommit att irritera sig över USA stöd för en kurdisk fraktion i Syrien, som hjälper USA att bekämpa IS. Turkiet har dessutom fått för sig att det finns en koppling mellan kurdiska politiska partier och milisen i Syrien. Det handlar då om de två kurdiska partierna PYD och PKK. 

USA kom att med hjälp av flygattacker ge sitt stöd till YPG, som Ankara har kommit att koppla samman med PKK. USA valde just de här flygattackerna för att försvara staden Kobani mot IS. 

 

Vad hände efter det här?

Det som har kommit att ske efter de här flygattackerna från USA, är att Turkiet och Erdogan har kommit att närma sig Ryssland.

Detta därför att Regimen Erdogan är rädda för att USA:s stöd till kurder som är oppositionella mot Assadregimen i Syrien, eventuellt kan leda fram till en oberoende kurdisk stat som kan bryta sig loss från Syrien och därmed stödja PKK inne i Turkiet.

Dessutom kom den amerikanska senaten att blockera försäljning av vapen till Erdogans livvakter, till ett värde av 1,2 miljoner dollar. Detta därför att USA anklade de för att ha tagit till orimligt mycket våld mot kurder som protesterat tidigare under året (Gardner.2018:206-209).